RK Slovenije
Območno združenje Slovenske Konjice

Stari trg 41,
3210 Slovenske Konjice

Davčna številka: 70964149
TRR: SI5661000-0015088794
 

Tel.: (03) 757 25 70
Faks: (03) 757 25 71
Gsm: 041 564 924

E-pošta:
slov-konjice.ozrk@ozrks.si
 

Uradne ure:
Po predhodnem dogovoru!

 

Skladišče za izdajo oblačil odprto:
Ponedeljek, torek, sreda in petek: ODPRTO
Četrtek: ZAPRTO

Predsednica:
Irena Nečemer

Podpredsednica:
Jolanda Potočnik

Strokovna služba:
Renata Gabrovec, sekretarka
Petra Lamut Pavlič, strokovna sodelavka


Samira Čaušević, JD
Gabrijela Kunst, JD

 

 

 


 

 

Jesenke terenske Krvodajalske akcije

V jesenskem času, je bila prva terenska krvodajalska akcija v Penzionu Kračun Loče, 2. 9. 2021, katere se je udeležilo 96 krvodajalk in krvodajalce, od katreih se je prvič opogumilo za to humano dejanje 3 krvodajalci. Krvodajlasko akcijo je skupaj z Območnim združenjem RK Slov. Konjice, Krajevno organizacijo RK Loče izpeljalo prijazno osebje s Transfuzijskega centa Celje. Krvodajalci so v zahvalo za udeležbo na darovanje prejeli toplo malico, ki jo je pripravil Penzion Kračun Loče.

7.10.2021 je potekala krvodajalska akcija v Noordung centru Vitanje. 3 novi krvodajlaci so se pridružili ostalim 75, ki so takrat darovali kri v čudovitem ambientu centra. Prav tako je to akcijo skupaj z Območnim združenjem RK Slov. Konjice in Krajevno organizacijo RK Vitanje izpeljal Transfuzijski center Celje. Ajdnikova ciabata, pa je bil priboljšek za novi zagon krvnega obtoka krvodajalcem.

Zreče so 11. 10. 2021 gostile zadnjo letošno terensko Kvodajalsko akcijo, katero so izvedli Zavod za transfuzijsko medicino Ljubljana skupaj z Območnim združenjem RK Slov. Konjice, Krajevno organizacijo RK Zreče. Gede na to, da je to bila letošnja četrta terenska krvodajalska v Zrečeh, se je na povabilo preko SMS odzvalo 126 krvodajalk in krvodajalcev. Toplo malico, ki so jo pripravili v kuhinji Hotela Dobrava, pa so krvodajalci odnesli s sabo.

Še zadnji dve krvodajalski akciji v letu 2021 na našem območju, pa sta potekali v Slov. Konjicah in sicer 12. in 13. oktobra, v dvorani Konjicanka. V dveh dneh, se je je zvrstilo 303 krvodajalci od tega kar 12 prvič. Seveda smo tudi v Konjicah pogostili vse sodelujoče s malico za sabo, ki so jo skrbno pripravili v Gostišču Fink.

 

Podeli:

V Slov. Konjicah so maja darovali kri

Dvorana Konjičanka je bila v četrtek, 20. maja 2021 zopet odprta za krvodajalce, kjer so darovali kri za Transfuzijski center Celje.

Povabilu na odvzem krvi se je odzvalo 116 krvodajalcev, od tega je eden krvodajalec kri daroval prvič. Osebje s celjske transfuzije jezaradi velikega odziva krvodajalsko akcijo podaljšalo do 12. ure.

Tudi tokrat je za toplo malico krvodajalcem poskrbelo Gostišče Fink, katero so odnesli s sabo.

Prisrčna hvala vsem.

Naslednja kvrodajalska akcija v Slov. Konjicah bo 12. in 13. oktobra 2021.

Podeli:

Letošnja prva krvodajalska akcija v Vitanju

Aprilska krvodajalska akcija v Vitanju je potekala v četrtek, 15. 4. 2021, med 7.00 in 11.00 uro, katero je vodil Transfuzijski center Celje.  Zbralo se je okoli 35 litrov krvi, ki jo je darovalo 89 krvodajalcev. Prvič se je za to humanitarno gesto opogumilo 5 oseb. Med njimi so bili tudi študentje ki so se povezali s Klubom šudentov Dravinjske doline iz Slov. Konjic in s svojim dejanjem pokazali odličen zgled mladim. Med krvodajalci je bil tudi g. Jeseničnik, ki je svojo kri daroval že 95- ič.

Prisrčna hvala vsem, ki sodelujete z nami.


 

 

 

Podeli:

Nadomestna krvodajalska akcija

Na hladen pomladni dan, 22. marca, je potekala nadomestna krvodajalska akcija v Hotelu Dobrava Zreče, ki jo je skupaj z OZRK Slov. Konjice in  Krajvno organizacijo RK Zreče izvedel Center za transfuzijsko medicino UKC Maribor.

Vabilu preko SMS sporočil ali drugih kanalov obveščanja se je odzvalo 120  krvodajalcev, ki so s predhodno prijavo bili naročeni na uro. Krvodajalska akcija je potekala po pripravljenem urniku, krvodajalci pa so po odvzemu prejeli tudi toplo malico za sabo, katero so za krvodajalce skrbno pripravili v kuhinji hotela.

Prisrčna hvala vsem krvodajalkam in krvodajalcem, ki ste darovali del življenske tekočine za sočloveka.

Podeli:

NAVODILA PRI MERILIH ZA IZBOR KRVODAJALCA IN COVID-19

Zaradi številnih novosti na področju preprečevanja širjenja okužb z novim koronavirusom SARS-CoV-2, posodabljamo navodila za izbor krvodajalcev za darovanje krvi.

ODKLON KRVODAJALCA

1. KONTAKT Z:                                                                       

- OSEBO, KI JE ZBOLELA ZA COVID-19 (krvodajalcu je bila odrejena KARANTENA ALI SAMOIZOLACIJA)

- OSEBO, KI JE IMELA POZITIVEN PCR ALI HITRI AG TEST (krvodajalcu je bila odrejena KARANTENA ALI SAMOIZOLACIJA):

- ODKLON 14 DNI od začetka karantene (pozor na zaporedne okužbe v družini) in da je oseba/krvodajalec ne kaže simptomov, znakov bolezni,

IZJEME: osebe/zdravstveni in drugi delavci (npr. prostovoljci RK, civilna zaščita,...), kjer je večje tveganje za kontakt z okuženo osebo. Lahko darujejo kri, če uporabljajo zaščitno varovalno opremo ali/in so testirane z HAGT ali PCR testi.

2. PO PREBOLELI COVID -19

- ODKLON 4 do 6 TEDNOV OD ZAČETKA BOLEZNI, odvisno od stopnje kliničnega poteka bolezni in zdravstvenega stanja krvodajalca po bolezni.

3. CEPLJENJE proti COVID-19: - ODVISNO OD VRSTE CEPIVA:

 • za mRNA cepiva (trenutno v uporabi Pfizer/BioNTech Comirnaty in COVID-19 Vaccine Moderna)
  • ODKLON 24 UR PO CEPLJENJU, če ni neželnih stranskih učinkov.
  • V primeru neželenih stranskih učinkov po cepljenju, lakho krvodajalec daruje po 7 dneh, ko simptomi izzvenijo,
 • če cepiva vsebujejo oslabljen virus (vektorsko cepivo ali cepivo z živim oslabljenim virusom - na odobritev čaka cepivo AstraZeneca, ki je vektorsko cepivo)
  • velja ODKLON 4 TEDNE po cepljenju.
 • če krvodajalec ne ve s katerim cepivom je bil cepljen, velja
  • ODKLON 4 TEDNE po cepljenju
Podeli:

Februarski Krvodajalski akciji v Zrečah in Slov. Konjicah

V mesecu februarju smo v Zrečah planirali dve terenski krvodajalski akciji in sicer 3. 2. in 5. 2. 2021 v izvedbi Centera za transfuzijsko medicino UKC Maribor.

V sredo, 3. 2. se je povabilu za darovanje krvi odzvalo 60 krvodajalcev, v pretek, 5. 2. 2021 pa se je prijavilo kar 160 krvodajalce, za kar je bila planirana podaljšana krvodajalska akcija za dobro uro.

Žal se v petek, 5. 2. 2021 krvodajalska akcija v Hotelu Zreče ni izpeljala oz. je bila odpovedana, zaradi vandalizma, saj so dan pred planirano krvodajalsko akcijo uničili material za nemoten odvzem krvi in skrili programsko opremo, kar je bil glavni razlog za odpoved krvodajalske akcije.

Tovrstni dogodek se je zgodil prvič v zgodovini krvodajalstva. Posledice odpovedi bodo oz. je čutila najbolj ranjliva skupina ljudi - bolniki, ki  kri potrebujejo. S tem dejanjem je UKC Maribor bil oškodovan za okoli 160 doz krvi oz. dobrih 64 litrov.

Želeli bi, da se tovrstni dogodek ne bo nikoli več ponovil in da se bodo storilci, ki so preprečili krvodajalsko akcijo zamislili nad svojim nerazumnim dejanjem.

Ker UKC Maribor kri nujno potrebije, smo se skupaj z odgovornimi dogovorili za nadomestno krvodajalsko akcijo, katero bomo izvedli v ponedeljek 22. 3. 2021 med 7. in 12. uro v Hotelu Dobrava Zreče.

V Slov. Konjicah pa je kljub temu bila dne 9. 2. in 10. 2. 2021 v dvorani Konjičanka uspešno izpeljana krvodajalska akcija, kateri se je odzvalo 276 krvodajalcev, od tega jih je kar 9 kri darovalo prvič.

Slika 1: Krvodajalka v Zrečah, 3. 2. 2021

 

Slika 2: Krvodajalec v Slov. Konjicah, 9. 2. 2021

Podeli:

V Ločah 100 krvodajalcev

Odziv na prvo letošnjo krvodajalsko akcijo v Ločah je bil velik. Povabilu se je odzvalo 100 krvodajalk in krvodajalcev.

To je več kot lani tak čas, ko jih je prišlo 78. "Tako dobrega odziva smo res veseli. Zaradi obolevnosti prebivalstva zdravstvene ustanove beležijo pomanjkanje krvi, zato smo dodatno vabili krvodajalce s krvnima skupinama 0 in A minus. Zahvala gre vsem, ki so prišli, darovali kri ter tako rešili marsikatero življenje."
Naslednje terenske krvodajalske akcije bodo v Zrečah 3. in 5. februarja; v Slovenskih Konjicah pa 9. in 10. februarja.

Podeli:

KRVODAJALSKE AKCIJE V LETU 2020

V letošnjem letu smo na našem območju zaključili s terenskimi Krvodajalskimi akcijami.

Na tem mestu se želimo zahvaliti vsem 1.447 krvodajalcem, ki so podarili del življenske tekočine sočloveku, ki jo v težkih trenutkih potrebujejo.

Kljub časmo, v katerih se je znašel svet, nam je uspelo v letošnjem letu izpeljati vseh 13 terenskih krvodajalskih akcij, z nekoliko manjšim številom krvodajalcev, kot v preteklem letu, za kar smo zelo hvaležni.

Zaradi širenja bolezni COVID - 19, je bila uvedena novost naročanje, kar so krvodajalci pohvalno sprejeli in se privadili na nov sistem prihoda na terenske krvodajalske akcije.

Iskrena hvala vsem krvodajalcem in ponovno vabljeni k nam v naslednjem letu.

 

Podeli:

Darujmo kri za življenje

                                                          

Krvodajalstvo je odsev človečnosti, ki temelji na načelih prostovoljnosti, brezplačnosti in anonimnosti.

Naša kri je tekoče tkivo, ki opravlja v telesu pomembne naloge, zato je nenadomestljivo zdravilo, ki bolnikom omogoča ohranjanje zdravja, preprečevanje posledic in preprečevanje smrti.

 

 

 

Podeli:

Kdo je lahko krvodajalec?

Krvodajalec ste lahko, če ste zdravi, stari od 18 do 65 let in tehtate najmanj 50 kilogramov. Ženske lahko dajo kri vsake 4 mesece, moški vsake 3 mesece. Odstopanja od navedenih pogojev lahko izjemoma odobri zdravnik. Na ta dan ne zajtrkujte nič mastnega, tudi ne mleka ali mlečne kave, lahko pa zajtrkujete čaj, črno kavo, kruh, marmelado, sadje in podobno.

Krvodajalec, ki prvič daruje kri, naj pride na odvzem vsaj dve uri pred zaključkom krvodajalske akcije oziroma v zgodnejših urah.

Podeli:

Komu odsvetujemo odvzem krvi?

 • če se na dan odvzema krvodajalec ne počuti dobro ali ima povišano telesno temperaturo;
 • če od zadnjega odvzema krvi še ni preteklo tri mesece za moške in štiri mesece za ženske ali 48 ur od odvzema krvnega pripravka na posebni napravi;
 • če je bila ob kontroli hemoglobina ugotovljena slabokrvnost pred odvzemom krvi;
 • če ob pregledu vrednosti krvnega tlaka ali srčnega utripa niso v okviru zahtevanih meja;
 • če je krvodajalec v določenem času pred odvzemom krvi jemal zdravila (antibiotike, aspirin, insulin, zdravila proti strjevanju krvi in ostala zdravila). Dajanje krvi bi v tem primeru lahko škodilo tako zdravju krvodajalca kot tudi prejemniku krvi.

 

Zdravnik lahko odsvetuje krvodajalcu odvzem krvi, če dobi od njega podatke o: 

- malignih ali krvnih boleznih;
- kroničnih boleznih srca, pljuč, sladkorni bolezni, boleznih prebavil, ščitnice,   tuberkulozi in drugih krvoničnih bolezni;
- sistemskih boleznih in alergijah;
- nenormalnih krvavitvah;
- boleznih živčnega sistema, vročinskih krčih ali podatke o epileptičnih napadih in omedlevicah;
- nepojasnjeni izgubi telesne teže;
- porodu, od katerega še ni preteklo eno leto, in o splavu, od katerega še ni  minilo šest mesecev;
- bivanju v Veliki Britaniji več kot 12 mesecev v obdobju od leta 1986 do 1990;
- v drugih primerih (glede na presojo zdravnika).


Ker se s testiranjem odvzete krvi ne more ugotoviti zelo svežih okužb in ker ni možno testirati krvi na vse povzročitelje, ki se lahko prenesejo s krvjo, moramo z vprašanji zagotoviti, da med krvodajalci ni morebitnih prenašalcev okužb.


Krvodajalcu začasno odsvetujemo odvzem krvi v naslednjih primerih:

- če je v zadnjih petih letih zbolel za virusno zlatenico ali je bil v zadnjih šestih mesecih v stiku z osebo s to boleznijo;
- če je bil operiran in/ali je prejel transfuzijo krvi v zadnjih šestih mesecih, v primeru manjšega operativnega posega brez transfuzije krvi pa se krvodajalca odkloni za tri mesece;
- če je bil v zadnjih šestih mesecih na zdravljenju z akupunkturo, tetoviranju kože ali prebadanju kože (piercing);
- če je v preteklem letu potoval po tropskih krajih oziroma je jemal zdravila za preprečevanje okužb s povzročitelji tropskih bolezni;
- če je bil v zadnjih dneh ali tednih cepljen; čas odklona je odvisen od vrste cepiva oziroma bolezni, zaradi katere je bil krvodajalec cepljen;
- če je vidno zasvojen z alkoholom ali mamili oziroma je z njimi celo zastrupljen;
- če ima na mestu odvzema poškodovano ali vneto kožo;
- če so mu v zadnjih 72 urah izdrli zob.
V posebnem izobraževalnem gradivu, ki ga dobijo krvodajalci pred odvzemom krvi, so navedene vse skupine in dejavnosti s tveganjem, povezanim z boleznijo AIDS, ter napotek, da osebe s tveganim načinom spolnega življenja ne dajejo krvi
 

Podeli:
Znamka Aplikacija Daruj kri Telekom Slovenije Canon Revoz BESSY Anonimna e-prijava nasilja v družini Lek Pošta Slovenije NLB KRKA Tuš SKB NLB Vita Unicredit bank Luka Koper Si.mobil Petrol Mercator BSH BTC SAZAS Geoplin Medis MINT mitja Stopimo skupaj MDDSZ Sklad